Jak vybrat elektrocentrálu

Jak vybrat elektrocentrálu

Jak vybrat elektrocentrálu

Elektrocentrály jako mobilní zdroj elektrické energie naleznou široké uplatnění všude tam, kde není k dispozici
připojení k rozvodné síti, nebo tam, kde je potřeba záložní zdroj. Tak, jako má každý z napájených spotřebičů svoje
specifika a požadavky, existuje řada různých typů elektrocentrál a jejich vlastností. Pokud chcete dosáhnout
optimálního výsledku a investovat vaše peníze dobře, nezbývá, než pečlivě vybrat elektrocentrálu podle určitých
kritérií.
Začínáme přirozeně otázkou, k jakému účelu bude elektrocentrála sloužit. Bude stačit jednofázová na 230V nebo
bude potřebovat napájet i třífázové spotřebiče?
Spotřebiče se obecně dělí do tří skupin a s tím souvisí i potřebné typy regulace napětí a hodnoty výkonu elektrocentrály.
Velice důležité je zvážit všechny proudové nárazy při rozběhu nebo skokové změny příkonu při provozu. Jaké
spotřebiče budeme připojovat?
Rozhodně platí, že než si zničit nějaký spotřebič nebo koupit elektrocentrálu, která k ničemu nebude, vyplatí se
kontaktovat odborného prodejce, který vám ochotně zrealizuje praktický test elektrocentrály na konkrétních zařízeních,
které by měly být v budoucnu na elektrocentrále provozovány.
 

Elektrospotřebiče

Spotřebiče odporového typu
Skupina spotřebičů, která nepředstavuje pro elektrocentrálu žádný problém nebo rizika. Pro správnou volbu zdroje napájení stačí, aby specifikovaný zdánlivý výkon elektrocentrály ve volt-ampérech (VA) byl nejméně stejně velký. Například 2kW příkon spotřebiče = nejméně 2kVA výkonu elektrocentrály. Např klasické žárovky, varná konvice, topení.

Spotřebiče indukčního typu
Elektromotory nebo spotřebiče obsahující cívky vinutí vodiče způsobující induktivní charakter zátěže. Díky ztrátám ve vynutí a fázovému posuvu je k jejich napájení nutný o 30% vyšší výkon elektrocentrály, než je uváděný štítkový výkon spotřebiče. Pozor na spotřebiče s vysokou spotřebou při rozběhu, potom je nutný výkon i několikanásobně vyšší. Např. elektrická čerpadla, ruční nářadí, vrtací kladiva.

Spotřebič kapacitního typu
Tato kategorie zahrnuje fotoblesky, fluorescenční lampy nebo výbojky a o vhodném zdroji je potřeba se poradit se specialistou.
 

Typy regulace výstupního napětí

Regulace AVR
Automatická regulace s tolerancí ± 2% v celém rozsahu (při konstantním zatížení) až do jmenovitého výkonu elektrocentrály, je zapotřebí všude tam, kde se jedná o spotřebič citlivý na kolísání napětí. Např. počítač, elektronika, nářadí s elektronickou kontrolou vstupního napětí).

Kompaudní regulace
Asynchronní motory na čerpadlech, kompresorech, cirkulárkách apod. Typicky může motor krátkodobě požadovat 2 – 4 násobek jeho jmenovitého výkonu.To je zařízení s těžkým rozběhem, vyžadující elektrocentrálu, která je schopna dodat velký rozběhový proud i za cenu poklesu napětí. Nižší napětí asynchronnímu motoru nijak neublíží.

Duplex
Při použití technologie Duplex jsou v každém hnacím motoru nainstalovány samostatné elektronické řídící jednotky, které odpovídajícím způsobem reagují na provozní podmínky, ještě než dojde k přetížení příslušného motoru. Tímto způsobem lze podle potřeby připojovat výkonovou rezervu, přičemž alternátor v provedení Duplex dokáže napájet i nejvýkonnější indukční spotřebiče a součastně chránit citlivé spotřebiče před poškozením. Systém Duplex tak slučuje všechny výhody asynchroních a synchroních alternátorů, čímž součastně ukončuje debaty o tom, která technologie je lepší. Technologie vyvinuta speciálně pro hasiče, armádu a ostatní složky IZS.

U jakých spotřebičů čekat krátkodobé zvýšení příkonu?
Koeficient určuje přibližný násobek štítkového příkonu u napájených zařízení, ke kterému může krátkodobě docházet, zejména při rozběhu zařízení. Většina spotřebučů má koeficient 1, nejčastější výjimky naleznete v tomto seznamu:
• Tlakové myčky 3
• Úhlové brusky, kotoučové pily 2,5
• Ponorná čerpadla 3
• Kompresory 3,5 ‐5
• Vrtačky 3
• Halogenová světla a zářivky 1,5

Ochrany elektrocentrál
IP 23 = ochrana proti vniknutí cizorodých předmětů >12,5 mm.Ochrana proti vodě, která v úhlu do 60 stupňů padá oboustranně ke kolmici.
IP 54 = ochrana proti prachu. Ochrana proti stříkající vodě ze všech směrů znamená, že elektronické přístroje všeho druhu lze spolehlivě a bezpečně provozovat. Velmi vhodné pro hasiče, armádu a ostatní složky IZS.

Shrnutí pro koupi
Pří koupi je nutné se zaměřit na výkon centrály a výkon spotřebičů. Pro záchranné složky je vhodné - provedení krytí IP54 stejně jako u zásuvek minimální krytí IP44. Ideální variantou pro použití je technologie DUPLEX s kterou nemusíte řešit jaký spotřebič k elektrocentrále připojíte. Poslední rada na závěr kontaktujte specialistu, který Vám poradí s výběrem – nekupujte elektrocentrálu na slepo!!!
Elektrocentrály k náhledu zde