Kukly a nehořlavé prádlo COMAZO

Kukly a nehořlavé prádlo COMAZO

Zásahová kukla Comazo

Tmavě modrá kukla v univerzální velikosti od firmy Comazo je jednoděrová, místo standardního Nomexu je z poloviny vyrobena z Kermelu. Toto vlákno je jedním z takzvaných meta-aramidových vláken, která jsou tepelně odolná a trvale samozhášivá bez chemických úprav. Při extrémně vysokých teplotách se vlákno Kermel netaví, pouze karbonizuje. Z dalších 48 procent je vyrobena z vlákna Lenzing FR, tříprocentní zbytek tvoří vlákno Belltron. Kukla je v prodloužené verzi s výřezem pro ramena – hasič je tedy chráněn proti žáru i na krku a ve výstřihu bez omezení komfortu. Samozřejmě splňuje normu EN ISO 13911.

Oproti stávajícím kuklám, které profesionální hasiči na stanici využívají (Deva, Devold), byl testovaný kus kladně hodnocen z pohledu kvalitního materiálu. Švy jsou kvalitně prošívané a neškrábou. Hasiči jsou aktuálně vybaveni kuklou krátkého střihu, u testované kukly Comazo bylo prodloužení hodnoceno opět velmi kladně – pokrytí krku vpředu a vzadu prodlouženým střihem ochrání hasiče při zášlehu a možném nedopnutí kabátů, případně při pádu žhavého oharku za kabát. Velmi příjemné je absorbování potu, který následně v materiálu není cítit tolik, jako u stávajících kukel. Je použit znatelně tlustší a kvalitnější materiál.

 

Funkční nehořlavé prádlo Comazo

Set nehořlavých spodků a trička byl třetím předmětem testování. Tričko DR Comazo, dostupné v tmavě modré ve velikostech S, M, L, XL, XXL, je stejně jako kukla vyrobeno z vláken Kermel, Lenzing FR a Beltron. Z pohledu hasičů u trička platí to co u kukly: Prádlo je velmi příjemné po stránce materiálu, švy jsou kvalitně prošívané a neškrábou. Velmi příjemná je absorpce potu, který následně v materiálu není cítit tolik, jako u stávajícího fasovaného funkčního prádla – to má blíže spíše k bavlně, než k funkčnímu prádlu.

Při porovnání s výrobky firmy Devold (hasiči ji řadí mezi nejlepší) ze soukromého života je prádlo od firmy Comanzo je v mnoha bodech stejně kvalitní, někde by hasiči bodů dali dokonce i více. Po testování však nelze hodnotit dlouhotrvající používání – například žmolkování v oblasti rukávů po několikanásobném vyprání. Negativní hodnocení však bylo zaznamenáno na spodky, které v oblasti lýtka mají šev (na nohy hasičů poměrně úzký a pocitově omezující). Pod švem následuje volnější kus materiálu a to hasičům dle jejich slov „úplně nesedlo“. Uvítali by nohavici v kuse a nějaké drobné zúžení až vespod.